11 min. lezen

Inzicht in technische SEO: belangrijkste componenten voor websitesucces

Het is een normale dag en je bent online op zoek naar iets. U typt een paar woorden in een zoekmachine en er verschijnen onmiddellijk resultaten. U klikt op een link en de pagina wordt geladen. Simpel, toch? Maar achter deze naadloze ervaring gaat een complex proces schuil. Met miljoenen websites die strijden om aandacht, hoe weet een zoekmachine welke pagina u moet zien? Het antwoord is SEO. Hoogwaardige SEO zorgt ervoor dat zoekmachines pagina's vinden, lezen, begrijpen en evalueren voordat ze beslissen of ze in uw resultaten worden weergegeven - en dat alles in fracties van seconden. Als u eigenaar bent van een website, wilt u dat deze zichtbaar is voor potentiële klanten. Dit is waar technische SEO-tactieken cruciaal worden: een onzichtbaar maar essentieel mechanisme dat ervoor zorgt dat uw site optimaal blijft draaien in dit competitieve digitale landschap. Laten we eens kijken hoe technische SEO in de praktijk werkt.

Pavol Stipka
Pavol Stipka
Account Manager, SEOLINE
Dit artikel werd voor u vertaald door kunstmatige intelligentie
Inzicht in technische SEO: belangrijkste componenten voor websitesucces
Bron: Depositphotos

Hoe ziet Google uw pagina?

Google en andere zoekmachines crawlen voortdurend het internet via hun robots, wiens taak het is om naar een pagina te komen, de inhoud in kaart te brengen en deze informatie naar de hoofddatabase te sturen. Google gebruikt hiervoor zijn databasecentrum, de ‘index’, waar alle zoekopdrachten vervolgens binnenkomen en resultaten worden gegenereerd. Dit voortdurende proces kan veel dingen worden genoemd en wordt vaak indexeren, crawlen of het indexeringsmechanisme genoemd.

Om dit hele proces zo snel en nauwkeurig mogelijk te maken, is het noodzakelijk om technische SEO te begrijpen en toe te passen, die begint met een gedetailleerde SEO-audit en is ontworpen om eventuele problemen op te sporen en op te lossen die ervoor zorgen dat de pagina traag en onjuist geïndexeerd is. Laten we samen eens kijken naar de belangrijkste factoren die een goede indexering in de weg kunnen staan.

Belangrijke componenten van technische SEO

Snelheid en beschikbaarheid

Een van de belangrijkste kenmerken van een goede website is snelheid. Als het laden van een pagina te lang duurt, verliest de gebruiker zijn interesse en wordt hij overgelaten aan de concurrentie.

Daarom is het belangrijk om de afbeeldingsgrootte te optimaliseren, snelle hosting te gebruiken en onnodige scripts te elimineren. De PageSpeed Insights-tool van Google kan helpen door de paginaprestaties te analyseren en aanbevelingen voor verbetering te doen.

Tips om de snelheid te verbeteren:

  • Gebruik moderne afbeeldingsformaten zoals WebP, Avif
  • Optimaliseer JavaScript- en CSS-bestanden
  • Minimaliseer HTTP-verzoeken.
  • Activeer caching voor statische bestanden.

Mobiele responsiviteit

Volgens Statcounter gebruikt meer dan 62% van alle gebruikers mobiele apparaten om op internet te zoeken. Als uw site niet mobiel responsief is, loopt u het risico lager te scoren in de zoekresultaten. U kunt mobiele optimalisatie testen met Lighthouse of rechtstreeks op uw mobiele apparaat.

desktop vs mobile vs tablet market share worldwide

Source: gs.statcounter.com

Indexeren, robots.txt en sitemap.xml

Om uw site goed te indexeren, is het van cruciaal belang dat zoekmachines deze vinden en de inhoud ervan begrijpen. Google Search Console is de perfecte tool om u te helpen bij het identificeren van indexeringsproblemen.

Google Search Console categoriseert alle pagina’s met indexeringsproblemen in verschillende groepen op basis van de redenen waarom ze niet zijn geïndexeerd. Niet-indexerende problemen kunnen variëren en speciale aandacht vereisen.

Belangrijke elementen van zoekmachineoptimalisatie zijn onder meer robots.txt en sitemap.xml bestanden. Robots.txt wordt gebruikt om zoekrobots te begeleiden op welke pagina’s ze wel of niet moeten openen, waardoor het crawlen op het web wordt geoptimaliseerd.

🌐Een sitemap (XML-sitemap) is een bestand dat zoekmachines een lijst met URL’s op internet biedt, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om deze te ontdekken en de kans groter wordt dat belangrijke pagina’s sneller worden geïndexeerd. Beide elementen dienen als handige hulpmiddelen voor Google-bots.

Wat kan indexering voorkomen?

  • Een onjuist ingesteld robots.txt kan regels bevatten die zoekmachines verbieden bepaalde pagina’s te indexeren
  • Het sitemap.xml bestand ontbreekt of wordt niet bijgewerkt.
  • Het gebruik van de metatag ‘noindex’ in de koptekst van een HTML-pagina laat zoekmachines weten dat ze de pagina niet mogen indexeren
  • Slechte of geen heiligverklaring
  • De structuur van webpagina’s en de lage laadsnelheid belemmeren het indexeren.
  • Problemen met dubbele inhoud en artikelinhoud van slechte kwaliteit kunnen de indexering beïnvloeden
  • Onbeschikbaarheid van pagina’s: als een pagina tijdelijk niet beschikbaar is (bijvoorbeeld vanwege een servercrash), kunnen zoekmachines deze niet indexeren
  • Slechte of onvoldoende interne links kunnen de indexering van de inhoud van een pagina beperken
technical seo

Source: Depositphotos

Gestructureerde gegevens en hreflang

Gestructureerde gegevens helpen zoekmachines de inhoud van uw pagina beter te begrijpen. Door Schema.org tags te implementeren, kunt u rijkere zoekresultaten krijgen, bijvoorbeeld met recensies, beoordelingen of veelgestelde vragen.

Tips voor het implementeren van structured data:

  • Gebruik tools zoals Google Rich Results Test om de nauwkeurigheid van tags te verifiëren
  • Voeg relevante informatie toe (bijv. productrecensies, recepten, evenementen)
  • Valideer de code met behulp van de Schema Markup Validator

Het hreflang-attribuut is nodig voor sites met meertalige inhoud. Het helpt Google om de juiste taalversie van de pagina weer te geven aan gebruikers op basis van hun voorkeurstaal.

Belangrijke regels voor hreflang:

  • Definieer een hreflang voor elke taalversie
  • Gebruik het in HTML-headers, XML-sitemaps of HTTP-headers
  • Zorg ervoor dat er naar de taalversies wordt verwezen

URL-structuur en omleidingen

Sites moeten een duidelijke, logische en begrijpelijke URL-structuur hebben die zoekmachines en gebruikers helpt de inhoud van de site gemakkelijk te begrijpen. Korte, beschrijvende en trefwoordrijke URL’s zijn beter voor SEO omdat ze het indexeren vergemakkelijken en de kans op een klik in de zoekresultaten vergroten.

Goede URL: www.myweb.com/chocolate-cake
Slechte URL: www.myweb.com/?p=12345

 

SEO: content marketing

Source: Depositphotos

Tips voor de juiste URL’s:
  • Gebruik korte en bondige URL’s
  • Vermijd onnodige parameters in de URL
  • Zorg ervoor dat zoekwoorden worden gebruikt in de URL

Als de URL van de pagina verandert, is het belangrijk om een 301-omleiding te gebruiken om de SEO-waarde te behouden en bezoekers naar de nieuwe versie van de pagina te leiden zonder de positie in zoekmachines te verliezen. Goed ingestelde omleidingen helpen 404-fouten te voorkomen en de gebruikerservaring te verbeteren.

Bij interne omleidingen moet u echter voorzichtig zijn met hoeveel ze de laadtijden van pagina’s kunnen vertragen en het crawlbudget van Google onnodig kunnen uitgeven.

Daarom moeten ze zo min mogelijk worden gebruikt of vermeden ten gunste van het wijzigen van de prelink naar een pagina met een statuscode 200.

404-fouten en hun oplossing

Een 404-fout (Niet gevonden) betekent dat de opgevraagde pagina niet bestaat, wat kan gebeuren wanneer u deze verwijdert of de URL onjuist wijzigt. Als u het op uw site ervaart, is het belangrijk om het op de juiste manier aan te pakken om de negatieve impact op SEO en gebruikerservaring te verminderen.

Source: Depositphotos

Hoe 404-fouten op te lossen?

Gebruik Google Search Console of Screaming Frog om te zien welke pagina’s een 404-statuscode retourneren. Als die er zijn, gebruik dan een 301-omleiding. Als er een relevante pagina is met vergelijkbare inhoud, gebruik dan een 301-omleiding om de oude URL om te leiden, zodat zowel gebruikers als Google het juiste alternatief kunnen vinden.

Een andere oplossing is om een aangepaste 404-foutpagina te maken waar u nuttige links, navigatie of zoeken toevoegt, zodat bezoekers niet verdwalen en door kunnen gaan naar andere pagina’s.

Fouten in Google Search Console controleren: Controleer regelmatig het indexeringsrapport om te weten welke pagina’s 404’s retourneren, zodat u ze kunt corrigeren of omleiden.

Niet elke 404 is een probleem! Als het een pagina is die geen relevante inhoud meer bevat, is een omleiding misschien niet nodig. Het belangrijkste is om 404-fouten te verwijderen van belangrijke of vaak bezochte pagina’s.

Beveiliging en HTTPS

Google legt veel nadruk op beveiliging. Sites die geen gebruik maken van het beveiligde HTTPS-protocol kunnen worden bestraft. Als u niet zeker weet of uw site veilig is, kijkt u gewoon naar de adresbalk van uw browser – als u daar een ‘slot’ ziet, is alles in orde. Er zijn ook verschillende online tools die controleren of het protocol veilig is.

💡Iets uit de praktijk

Wanneer een website zoekraakt

Op een dag belde een meneer (nu een klant) me om te zien of ik zijn site kon bekijken omdat deze uit zijn Google-zoekopdrachten verdween. De ene keer is het er en de andere keer niet, en hij verliest waarschijnlijk potentiële klanten. We waren het erover eens dat de indexering van Google een puinhoop was en dat dit de plek was voor een technische audit.

En de reden voor het probleem? Weinig mensen realiseren zich dat een domein altijd vier varianten (kopieën) heeft, namelijk,

http://domain.com, http://www.domain.com, https://domain.com, https://www.domain.com.

Al deze varianten moeten worden omgeleid, zodat het resulterende domein het enige is met https:// – met het zogenaamde beveiligingscertificaat.

De website in kwestie had niet de juiste redirection ingesteld (vanaf http://) en voor Google was het een dubbele site en zonder beveiligingscertificaat. Google indexeerde eerst beide versies en markeerde later de onbeveiligde versie (http://) als defect en stopte met het weergeven van de hele pagina.

Na het implementeren van een goede redirect en herindexering, werd de situatie rechtgezet en keerde de site terug naar zoeken.

Technical SEO

Source: Depositphotos

Wanneer een technische audit een verborgen probleem aan het licht brengt: het geval van een spamaanval op zoekopdrachten

Technische SEO-audits zijn vaak als 🔎speurwerk: hoe dieper u in de gegevens duikt, hoe meer verborgen problemen u kunt ontdekken. Een interessant geval dat ik onlangs heb aangepakt, was het bewijs dat niet alle 404-fouten onschadelijk zijn.

Het begon allemaal met een routine: ik ging door Google Search Console en merkte een toenemend aantal 404-fouten op. Op het eerste gezicht niets ongewoons, maar toen ik dieper inging, was het “patroon” duidelijk. De meeste van deze fouten waren gekoppeld aan URL’s die eruitzagen als zoekresultaten op internet. Wat nog verdachter was: de tekst in de URL was in het Chinees.

Ik ben begonnen met het analyseren en het werd al snel duidelijk dat dit geen normaal gebruikersgedrag was. Een spambot stuurde regelmatig geautomatiseerde zoekopdrachten, waarbij niet-bestaande pagina’s werden gegenereerd die vervolgens werden geregistreerd als 404-fouten in GSC.

Het doel was duidelijk: het web overspoelen met nepverzoeken, wat zou kunnen leiden tot een hogere serverbelasting, verspild Google-crawlbudget en verslechterde siteprestaties. Aangezien de site op een Apache-server draaide, was de oplossing voor dit probleem het aanpassen van het .htaccess-bestand.

Deze case overtuigde me er nogmaals van dat de onderdelen van SEO-audit niet alleen gaan over zoekmachineoptimalisatie, maar ook over het beschermen van uw website tegen ongewenste bedreigingen. Zelfs een kleine spamaanval kan ernstige problemen veroorzaken, van onnodige belasting van de server tot het verlagen van de positie van de site in Google.

Technische SEO is geen eenmalig iets, maar een continu proces dat helpt om fouten op te sporen , niet alleen op nieuwe sites, maar ook op gevestigde sites die geleidelijk aan zichtbaarheid verliezen. Of het nu gaat om veranderingen in de algoritmen van zoekmachines, nieuwe technische vereisten of stijgende gebruikersverwachtingen, een regelmatige technische SEO-audit is essentieel.

Technische SEO-optimalisatie: SEO-checklist voor site-audit

  • Controleer het juiste gebruik van metarobots (index, follow/noindex, nofollow)
  • Controleer de indexering van de pagina in Google Search Console
  • Controleer of robots.txt zoekmachines niet blokkeert en het pad naar sitemap.xml heeft ingesteld
  • Ervoor zorgen dat sitemap.xml up-to-date is en correct naar het SGR is verzonden
  • Meet paginasnelheid met Google PageSpeed Insights en GTMatrix
  • Controleer responsive design (Google Mobile-Friendly Test)
  • Controleer of de site is beveiligd met HTTPS
  • Controleer op 404-fouten en repareer omleidingen
  • Controleer op 404-fouten en leid indien nodig door (301) om dubbele URL’s (canonical tags) te verwijderen
  • Verifieer statuscodes (200, 301, 302, 404, 500) via Screaming Frog
  • Implementeer gestructureerde gegevens (Schema.org) voor een betere zichtbaarheid
  • Stel de juiste hreflang-attributen in voor meertalige sites
  • Controleer de interne links en paginahiërarchie. Zijn uw belangrijkste pagina’s op de site het snelst te volgen?
  • Zorg ervoor dat de URL’s SEO-vriendelijk zijn (kort en beschrijvend)

Door deze checklist te volgen, krijgt u een betere controle over de technische aspecten van uw website en zorgt u ervoor dat deze niet alleen zichtbaar is voor zoekmachines, maar ook effectief is voor gebruikers. Regelmatige audits en technische SEO-optimalisatie zijn de sleutel tot het succes van een site op de lange termijn.

FAQ

Source: Depositphotos

Veelgestelde vragen

Waarom is technische SEO belangrijk?

Technische SEO is essentieel voor een succesvolle website. Zonder dit kan een site, zelfs met hoogwaardige inhoud, bijna onzichtbaar blijven voor zoekmachines. Wat betekent dit? Minder verkeer en slechtere posities in de zoekresultaten.

Belangrijke elementen zoals laadsnelheid, mobiel aanpassingsvermogen, juiste omleidingen, indexeerbaarheid en beveiliging (HTTPS) hebben een directe invloed op hoe zoekmachines en gebruikers uw site zien. Bovendien helpt technische SEO problemen te voorkomen zoals dubbele inhoud, onjuiste links of technische fouten die de prestaties van de site kunnen verslechteren.

Wanneer technische SEO correct is ingesteld, is de site niet alleen snel en veilig, maar ook goed gestructureerd – wat leidt tot meer organisch verkeer en betere conversieratio’s.

Wat is het verschil tussen technische SEO en onpage SEO?

Technische SEO en on-page SEO gaan hand in hand, maar elk heeft een rol te spelen. Technische SEO zorgt ervoor dat de website leesbaar en toegankelijk is voor zoekmachines. Het behandelt indexering, laadsnelheid, paginastructuur, omleidingen, HTTPS en mobielvriendelijkheid. Zonder dit zou zelfs de beste inhoud verloren kunnen gaan omdat zoekmachines het gewoon niet zouden “zien”.

On-page SEO daarentegen richt zich op inhoud en de optimalisatie ervan. Denk hierbij aan het werken met koppen, meta descriptions, trefwoorden, interne links en tekstkwaliteit. Het helpt zoekmachines te begrijpen waar de pagina over gaat en voor wie deze relevant is.

Vereist technische SEO-codering?

Technische SEO vereist niet altijd programmeren, een basiskennis van HTML, CSS, JavaScript en serverinstellingen is een enorm voordeel. Veel taken, zoals het optimaliseren van de paginasnelheid, het instellen van redirects (301, 302), het toevoegen van gestructureerde gegevens of het configureren van bestanden zoals robots.txt en sitemap.xml, vereisen vaak code-interventie.

Hoe voer je een technische SEO site audit uit?

We beginnen met te controleren of de site Search Console voor Google en Webmasterhulpprogramma’s voor Bing heeft ingesteld. Zo niet, dan maken we ze aan en wachten we tot de gegevens zijn verzameld. Als ze al bestaan, vragen we toegang zodat we de nodige gegevens voor de audit kunnen analyseren.

Vervolgens gebruiken we Screaming Frog om de hele site te doorzoeken en de structuur, URL’s, omleidingen en andere technische aspecten te achterhalen. Ten slotte testen we de laadsnelheid van pagina’s via PageSpeed Insights om prestatieproblemen te identificeren.

We verdelen de audit zelf in verschillende hoofdstukken, waar we specifieke kwesties behandelen, variërend van indexering en snelheid tot gestructureerde gegevens en beveiliging. Per probleem voegen we suggesties voor oplossingen toe, zodat de klant de wijzigingen zo makkelijk mogelijk kan verwerken.

Het resultaat is een duidelijk document dat duidelijk de noodzakelijke en aanbevolen aanpassingen aan de site specificeert.

Is paginasnelheid technische SEO?

Paginasnelheid is een sleutelfactor in technische SEO en heeft niet alleen invloed op de positie in zoekmachines, maar ook op de gebruikerservaring. Google gebruikt snelheid al jaren als een van de rankingfactoren, en trage sites kunnen niet alleen bezoekers verliezen, maar ook conversies.

Snelheidsoptimalisatie omvat verschillende stappen: het minimaliseren van de bestandsgrootte (CSS, JavaScript, afbeeldingen), efficiënte caching, het gebruik van CDN’s, het optimaliseren van de serverrespons en het verwijderen van blokkerende JavaScript. Trage sites verhogen niet alleen het bouncepercentage, maar kunnen ook de indexatie beperken vanwege het lagere crawlbudget.

 

Artikel delen
Pavol Stipka
Pavol Stipka
Account Manager, SEOLINE

Pomáham klientom dostať ich web na prvé miesta v Google!

SEOLINE
Dit artikel wordt je aangeboden door

SEOLINE

Up to 95% of e-shop revenues come from the first page of Google. Are you there too? Even the most beautiful website won't earn you anything if it's not searchable. Entrust your website to SEOLINE and you can be sure that no one will overlook you.

Vergelijkbare artikelen
Hoe blogposts te optimaliseren voor SEO
3 min. lezen

Hoe blogposts te optimaliseren voor SEO

Als u meer gratis verkeer wilt en meer mensen uw site wilt zien, moet u ervoor zorgen dat uw blogposts SEO-vriendelijk zijn. Het optimaliseren van uw blog voor zoekmachines is cruciaal voor het vergroten van de zichtbaarheid en het aantrekken van meer lezers. Door belangrijke SEO-strategieën te implementeren, kunt u zoekmachines helpen uw bloginhoud effectiever […]

Artikel lezen
Zoekwoordanalyse van concurrenten: geef uw SEO-strategie een boost
8 min. lezen

Zoekwoordanalyse van concurrenten: geef uw SEO-strategie een boost

Zoekwoordanalyse van concurrenten is een cruciaal onderdeel van een effectieve SEO-strategie en biedt bedrijven waardevolle inzichten in de online prestaties van hun rivalen. Deze strategische aanpak omvat zoekwoordonderzoek en zoekwoordanalyse waarop concurrenten scoren in zoekmachines, wat een schat aan informatie oplevert om uw eigen digitale marketinginspanningen te verbeteren. Door inzicht te krijgen in de zoekwoorden […]

Artikel lezen
Hoe zoekwoorden voor SEO te vinden
4 min. lezen

Hoe zoekwoorden voor SEO te vinden

Het zoeksysteem van Google gebruikt meer dan 200 dingen om te beslissen hoe websites worden gerangschikt. Veel onderzoek doen naar zoekwoorden is belangrijk als u wilt dat uw site opvalt. Het vinden van de juiste zoekwoorden die uw publiek aanspreken, zal u helpen een goed plan te bedenken dat uw pagina’s hoger in de zoekmachines […]

Artikel lezen
Bridge Now

Laatste nieuws NU

10+ ongelezen

10+