
Supermarkten gaan ook all-in op deze datagrab. Die klantenkaarten? Morgan Stanley schat dat 92% van de Britten er nu minstens één heeft. Gek, is het niet? In feite zijn de drie meest betrokken loyaliteitsmarkten:
- Polen
- Groot-Brittannië
- Frankrijk
De Autoriteit voor Mededinging en Markten snuffelt er rond, maar retailers zijn er dol op. Waarom? Omdat uw gegevens voor hen veel geld waard zijn.
Loyaliteitsprogramma’s: meer dan alleen punten
Neem Tesco en Sainsbury’s. Hun loyaliteitsprogramma’s zijn enorm in vergelijking met plaatsen als M&S of Morrisons. En ze zijn de laatste tijd nog groter geworden. Sainsbury’s Nectar sprong in ongeveer een jaar van 67% naar meer dan 80% van het winkelend publiek. De Clubcard van Tesco? Dezelfde deal – een stijging van 70% naar 82%.
Natuurlijk zijn deze schema’s bedoeld om ervoor te zorgen dat je terug blijft komen. Maar de echte goudmijn zijn al die sappige gegevens die ze verzamelen. Sainsbury’s heeft zelfs een hele divisie opgericht met de naam Nectar360 om de cijfers te kraken en reclame naar leveranciers te geselen. Ze denken dat het hen de komende jaren £ 100 miljoen extra zal opleveren.
Tesco is een beetje terughoudend over hoeveel ze verdienen met hun data-arm. Maar ze nemen het duidelijk serieus. Ze hebben zelfs een aantal grote foto’s van Amazon en Pinterest gepikt om te helpen.

Source: Depositphotos
Branding in het datatijdperk
Hier is het ding – dit gaat niet alleen over snel geld verdienen. Het verandert de manier waarop bedrijven hun merken opbouwen. Al die gegevens helpen hen om je beter te leren kennen, zodat ze ervaringen kunnen creëren die echt klikken. Het is niet meer alleen het geselen van boodschappen; Het gaat erom dat je je helemaal warm en donzig voelt over het merk.
En het zijn niet alleen de grote supermarkten die er mee bezig zijn. Zelfs modemerken doen er alles aan. Ze gebruiken loyaliteitsprogramma’s en gegevens om je het gevoel te geven dat je deel uitmaakt van de club. Het is echt slim spul.
De toekomst ziet er uit… Digitaal
Dus, wat is de volgende stap? Nou, de experts denken dat we meer schermen in winkels zullen zien verschijnen. Misschien zelfs wel op je trolley! En prijzen die veranderen afhankelijk van wie je bent.
Volgens een onderzoek van McKinsey zijn retailmedia uiterst winstgevend, met operationele marges die binnen drie jaar na de lancering 65-70% bedragen.