
De monitoring had betrekking op 576 influencers uit 22 EU-lidstaten, waaronder Luxemburg, Noorwegen en IJsland. Daaruit bleek dat tot 97% van hen commerciële inhoud plaatste, maar slechts 20% zei dat het reclame was. Uit het rapport van de Europese Commissie bleek ook dat tot 62% van de influencers zich niet aan de regels hield.
Influencers gebruikten andere bewoordingen zoals “samenwerking” (16%), “partnerschap” (15%) of een algemeen bedankje aan het partnermerk (11%) in plaats van het juiste label “betaalde samenwerking”.
De berichten hadden vooral te maken met mode, lifestyle, beauty, eten, reizen en fitness. Uit het onderzoek bleek dat 119 influencers zelfs ongezonde of gevaarlijke activiteiten promootten, zoals junkfood, alcoholische dranken, medische of cosmetische ingrepen, gokken of financiële diensten zoals cryptocurrency-handel.
Op 17 februari 2024 treedt de Digital Services Act in werking, die een grotere betrouwbaarheid en veiligheid van het internet vereist. Op grond van de DSA moeten influencers aangeven of hun inhoud commerciële boodschappen bevat en traceerbaarheidsinformatie verstrekken.
Het doel van de monitoring was om na te gaan of influencers voldoen aan de EU-consumentenwetgeving. Er werd gekeken naar berichten op Instagram, TikTok, YouTube, Facebook, X, Snapchat en Twitch. 82 influencers hadden meer dan 1 miljoen volgers, 301 hadden meer dan 100.000 en 73 hadden tussen de 5.000 en 100.000 volgers.
Van de 576 profielen zijn er 358 geselecteerd voor verder onderzoek. De nationale autoriteiten zullen contact met hen opnemen om hen te vragen zich aan de regels te houden. Zij kunnen zelfs verdere handhavingsmaatregelen nemen.