Het acroniem IRL staat voor “In Real Life“, wat in de echte wereld betekent. Een IRL-ervaringscampagne is een soort marketingactiviteit die plaatsvindt buiten de online omgeving, fysiek, in de echte wereld. Het doel is om een sterke persoonlijke ervaring te creëren die mensen zich zullen herinneren en waar ze idealiter verder over zullen praten – met anderen om hen heen of op sociale media.
In tegenstelling tot digitale advertenties of inhoud die we op schermen zien, spreken IRL-campagnes de zintuigen en emoties aan en leiden ze vaak tot directe interactie met het product of merk ter plaatse.
Voorbeelden van IRL-campagnes:
- Een pop-up shop op een onconventionele locatie (bijvoorbeeld midden op een plein of op een festival), waar mensen producten kunnen proberen of kopen.
- Een ervaringsevenement, bijvoorbeeld als een merk een concert, tentoonstelling of speciale workshop organiseert.
- Een interactieve installatie in de straten die voorbijgangers verleidt om mee te doen en iets onverwachts of leuks te ervaren.
- Straatmarketing – creatieve performances direct op straat (bijv. flashmob, performance, visuele transformaties van openbare ruimtes).
IRL-campagnes helpen merken authentieke connecties met mensen te creëren. Als we iets echts ervaren, herinneren we ons het veel sterker. En als de ervaring uitzonderlijk is, delen we die graag – wat de IRL-campagne op natuurlijke wijze verbindt met de online wereld. Ze lijken misschien op guerrillamarketing, maar er is een zeker verschil tussen beide:
- IRL-ervaring = sterke ervaring, vaak gepland, positief en interactief.
- Guerrillamarketing = creatief toeslaan buiten verwachting, meestal zonder waarschuwing en gericht op het trekken van de aandacht.