13 min. lezen

Transportmanagement in de logistiek

Transportbeheer is essentieel voor een efficiënte logistiek en zorgt ervoor dat goederen soepel door de toeleveringsketens worden vervoerd. Het gaat om het selecteren van de juiste vervoerders, het optimaliseren van routes en het integreren van technologie om de kosten te verlagen en de leveringssnelheid te verbeteren. Naarmate de globalisering zich uitbreidt, worden logistieke bedrijven geconfronteerd met steeds grotere uitdagingen, van langeafstandstransport tot het voldoen aan de stijgende verwachtingen van klanten voor snelle leveringen. Last-mile delivery is een cruciale factor geworden in klanttevredenheid, terwijl AI, IoT en automatisering een revolutie teweegbrengen in logistieke operaties. Bovendien wint duurzaamheid aan belang, wat een betere infrastructuur en milieuvriendelijke transportoplossingen vereist. Dit artikel onderzoekt de belangrijkste componenten van transportmanagement en de rol van technologie bij het vormgeven van de toekomst van logistiek.

Michaela Královičová
Michaela Královičová
CEO Infinity Forwarding
Dit artikel werd voor u vertaald door kunstmatige intelligentie
Transportmanagement in de logistiek
Bron: Depositphotos

Wat is transportmanagement in de logistiek?

Transportmanagement in de logistiek gaat over het plannen, uitvoeren en optimaliseren van de verplaatsing van goederen, materialen, informatie en inventaris in een toeleveringsketen. Bij transportbeheer is het van cruciaal belang om de meest efficiënte transportmethoden te kiezen (zowel de routes als de modi), vervoerders te beheren, naleving te garanderen en technologie te gebruiken om de kostenefficiëntie, leveringssnelheid en algehele prestaties van de toeleveringsketen te verbeteren.

Met de uitbreiding van AI en digitalisering krijgen logistieke bedrijven veel kansen. Klanten worden echter ook steeds veeleisender, en bij het beheren van materiaal- en informatiestromen voor de klanten moeten logistieke bedrijven ook voldoen aan steeds strengere milieuvoorschriften.

De rol van transport in de logistiek

In de geglobaliseerde en onderling verbonden wereld van vandaag is het beheren van de aanvoer van grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten letterlijk een kunst. Dit komt omdat bronnen van grondstoffen, evenals fabrikanten van halffabricaten en eindproducten, vaak duizenden kilometers verwijderd zijn van hun gebruikers. Vaak bevinden ze zich zelfs op verschillende continenten.

Tegenwoordig komt meer dan 50% van de wereldwijde productie-output uit Azië, waarbij China, Japan, Zuid-Korea en India de belangrijkste bijdrage leveren. China alleen al is verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de wereldwijde productie-output, waardoor het ’s werelds grootste producent van goederen is.

Sinds de ontwikkeling van speciale economische zones in China in de jaren 1980 en de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie in 2001 heeft de wereldwijde productie zich steeds meer geconcentreerd in Azië. Deze verschuiving heeft geleid tot de achteruitgang of verdwijning van veel traditionele productie-industrieën in Europa en de VS, zoals de textiel-, glas- en staalindustrie.

De globalisering heeft een situatie gecreëerd waarin goederen worden geproduceerd op de meest efficiënte en kosteneffectieve locaties, die zich vaak op andere continenten bevinden dan die waar ze worden gebruikt en geconsumeerd. Als gevolg hiervan worden hoge eisen gesteld aan logistieke bedrijven en transport om ervoor te zorgen dat grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten onder optimale omstandigheden en zonder onnodige vertragingen hun bestemming bereiken.

Onlangs hebben we ook veranderingen waargenomen in de snelheid die klanten verwachten voor levering. De last-mile delivery, die verwijst naar de laatste fase van het logistieke proces, waarbij goederen worden vervoerd van een distributiecentrum, magazijn of transportknooppunt naar de eindklant, wordt steeds belangrijker voor de soepelheid van logistieke processen.

Zelfs als een logistiek bedrijf erin slaagt om materiaal- en goedereninvoer veilig te stellen en van de ene kant van de wereld naar de andere te verplaatsen, is er nog niets gewonnen, omdat de goederen nog steeds de eindklanten moeten bereiken, die verwachten dat ze onmiddellijk na het plaatsen van een bestelling worden geleverd.

Last-mile delivery is dus een cruciaal onderdeel van de supply chain en heeft een directe invloed op de klanttevredenheid, leveringssnelheid en kosten. Logistieke bedrijven moeten samen met hun klanten samenwerken om van last-mile delivery een soepel en snel proces te maken voor hun klanten.

Transportation Management in Logistics

Source: Depositphotos

 

Belangrijkste componenten van transportbeheer

De juiste vervoerders kiezen en onderhandelen over contracten

Vrachtbeheer omvat de coördinatie van en het toezicht op het vervoer van goederen van het punt van herkomst tot de eindbestemming. Vrachtbeheer is een cruciaal onderdeel van logistiek dat zich richt op het kiezen van de meest efficiënte en kosteneffectieve vervoerders, het garanderen van tijdige leveringen en het beheersen van de bijbehorende risico’s.

Het selecteren van de juiste vervoerders en logistieke dienstverleners (bijv. magazijnbeheerders, inklaringscentra of rederijen) is essentieel om ervoor te zorgen dat goederen kosteneffectief en zonder onnodige vertragingen worden geleverd. Het proces omvat het evalueren van logistieke dienstverleners op basis van factoren als betrouwbaarheid, snelheid en kosten.

Zodra een geschikte vervoerder is geselecteerd, is het belangrijk om gunstige contracten te onderhandelen die een evenwicht vinden tussen prijzen, servicekwaliteit en flexibiliteit om aan verschillende verzendbehoeften te voldoen. Een goed onderhandeld contract zorgt ervoor dat de logistieke operaties soepel en kostenefficiënt verlopen en tegelijkertijd worden voldaan aan de vereiste leveringstermijnen.

Selecteren van de passende vervoerswijze(n)

Bij transportbeheer is het van cruciaal belang om alle vervoerswijzen in overweging te nemen en voor elke transporttaak de juiste te kiezen.

Als de productie-inputs, halffabrikaten of eindproducten zich op een ander continent bevinden, is multimodaal transport over het algemeen de enige haalbare oplossing, die twee of meer vervoerswijzen combineert, rekening houdend met lucht-, spoor-, weg- en zeevervoer. Bij het kiezen van vervoerswijzen moet rekening worden gehouden met de geografie en de ontwikkeling van de infrastructuur, evenals met de tijd en kosten van elke vervoersoptie.

💡Bij het importeren van goederen uit Azië naar Europa kan multimodaal transport bijvoorbeeld gebruik maken van lucht-, spoor-, weg- en zeevervoer. Luchtvervoer, meestal in combinatie met wegvervoer, is het snelst, maar ook het duurst. Het is daarom de moeite waard om het te gebruiken voor dringende zendingen van kleinere volumes en goederen met een hogere waarde, waarbij de importeur hogere marges heeft. Zeetransport, vaak gecombineerd met weg- en spoorvervoer, is de goedkoopste maar ook de langzaamste optie voor het vervoeren van goederen van Azië naar Europa. De beste middenweg is het spoorvervoer, dat wordt gecombineerd met het wegvervoer. Bij het vervoer van materialen, halffabrikaten en eindproducten van bepaalde Aziatische landen naar Europa kan ook gebruik worden gemaakt van wegvervoer, dat theoretisch het kortst zou moeten zijn of ongeveer even lang zou moeten duren als het spoorvervoer. Vertragingen bij grensovergangen kunnen de duur echter aanzienlijk verlengen, waardoor het vrij onvoorspelbaar wordt.

Voor last-mile delivery wordt over het algemeen wegtransport gebruikt, en routeoptimalisatie is cruciaal om lege ritten, onderbenutte voertuigen en onnodige vertragingen te voorkomen. Efficiënte routering is cruciaal om de transportkosten te verlagen en korte levertijden te garanderen. Technologieën zoals GPS-tracking en AI-gestuurde routeplanning kunnen logistieke bedrijven helpen hun routering te optimaliseren.

Transportation Management in Logistics

Source: Depositphotos

Voorraad- en laadplanning

Effectieve voorraad- en laadplanning zijn van vitaal belang voor het optimaliseren van het transportproces en zorgen ervoor dat goederen op een efficiënte en kosteneffectieve manier worden afgeleverd.

Volledige container-/vrachtwagenlading (FCL/FTL) versus consolidatiestrategieën

Bij het plannen van voorraadtransport moet men kiezen tussen volledige container-/vrachtwagenlading (FCL/FTL) en voorraadconsolidatie, die de vorm aanneemt van ofwel minder dan containerlading (LCL) of minder dan vrachtwagenlading (LTL) verzendstrategieën.

FCL en FTL worden gebruikt wanneer een zending groot genoeg is om een hele container of vrachtwagen te vullen, wat doorgaans sneller en kostenefficiënter is. LCL en LTL daarentegen worden gebruikt voor kleinere zendingen waarbij meerdere zendingen ruimte delen op dezelfde container of vrachtwagen, wat leidt tot kostenbesparingen, maar mogelijk langzamere levertijden als gevolg van meerdere stops.

Ladingconsolidatie omvat het combineren van kleinere zendingen van verschillende bronnen of bestemmingen tot één grotere zending om de transportkosten te verlagen. Door zendingen te consolideren, kunnen bedrijven profiteren van de kostenbesparingen die gepaard gaan met volledige vrachtwagenladingen, zelfs als ze niet genoeg goederen hebben om zelf een vrachtwagen te vullen.

Deze strategie helpt de efficiëntie van het transportproces te maximaliseren en zorgt ervoor dat voertuigen optimaal worden benut, waardoor verspilde ruimte wordt geminimaliseerd en de transportkosten worden verlaagd.

De beslissing tussen het vervoeren van volledige ladingen en geconsolideerde zendingen hangt af van de grootte, urgentie en budgetoverwegingen van de zending.

Omgaan met verstoringen en zorgen voor naleving van de regelgeving

Logistieke operaties zijn kwetsbaar voor verschillende verstoringen, zoals zware weersomstandigheden, stakingen of geopolitieke gebeurtenissen (bijv. grenssluitingen, handelsoorlogen), en transportmanagers moeten hiermee rekening houden bij het plannen van logistiek.

Effectief risicobeheer in de logistiek omvat het hebben van noodplannen om deze verstoringen aan te pakken. Dit kan betekenen dat u alternatieve routes moet identificeren, bij verschillende leveranciers moet inkopen of back-uptransportopties beschikbaar moet hebben om vertragingen tot een minimum te beperken en ervoor te zorgen dat goederen op tijd op hun bestemming aankomen.

De wereldhandel wordt beheerst door een complexe reeks voorschriften en douanevereisten die per land verschillen. Vrachtbeheer moet ervoor zorgen dat alle zendingen voldoen aan lokale en internationale regelgeving, waaronder douanedocumentatie, tarieven en veiligheidsnormen. Niet-naleving kan leiden tot vertragingen, boetes of zelfs inbeslagname van zendingen.

Daarom is het essentieel om de douanevereisten en wijzigingen in de regelgeving te begrijpen en op de hoogte te blijven om vlotte en legale internationale zendingen te garanderen.

Logistic

Source: Depositphotos

De rol van technologie in transportbeheer

Technologie verbetert de operationele efficiëntie, biedt realtime inzichten en helpt bedrijven hun logistieke processen te optimaliseren. Geen enkele logistieke dienstverlener kan functioneren zonder gebruik te maken van technologie en het is van cruciaal belang voor het voortbestaan van alle logistieke bedrijven om voortdurend nieuwe technologische ontwikkelingen te monitoren en te beoordelen en deze te implementeren die hen een concurrentievoordeel kunnen bieden.

Hieronder staan enkele van de belangrijkste technologische ontwikkelingen die het transportbeheer in 2025 vormgeven:

🎯Transportbeheersystemen (TMS)

Een transportbeheersysteem is een cruciaal hulpmiddel voor het beheren van de goederenstroom van de oorsprong naar de bestemming en helpt bedrijven bij het plannen, uitvoeren en optimaliseren van het goederenvervoer. Transportbeheersysteemoplossingen bieden functies zoals routeoptimalisatie, vervoerdersselectie en het volgen van zendingen, waardoor bedrijven kosten kunnen verlagen, de nauwkeurigheid van de levering kunnen verbeteren en de klanttevredenheid kunnen vergroten.

Door verschillende transportmodi te integreren en complexe logistieke netwerken te beheren, helpt een Transportation Management System bedrijven hun activiteiten te stroomlijnen en ervoor te zorgen dat de goederen op tijd en op de meest efficiënte manier hun bestemming bereiken.

Bij het kiezen van een Transportation Management System is het belangrijk voor logistieke bedrijven om na te gaan of ze een op maat gemaakt Transportation Management System willen kopen en implementeren, dat exclusief voor hen is gemaakt, of willen kiezen voor een van de in de handel verkrijgbare oplossingen.

Als een logistiek bedrijf kiest voor een oplossing op maat, moet het rekening houden met hogere kosten en een hoge mate van betrokkenheid van medewerkers en management bij het ontwikkelingsproces, aangezien het systeem moet worden getest en volledig moet worden aangepast aan de eisen van het bedrijf.

Een risico van op maat gemaakte oplossingen voor logistieke bedrijven is dat ze een systeem ontwikkelen dat snel verouderd raakt, terwijl marktoplossingen, die inspelen op de behoeften van duizenden gebruikers, flexibeler zijn en beter inspelen op veranderingen in de logistieke markt.

Aan de andere kant, als een logistiek bedrijf kiest voor een commercieel beschikbare oplossing, moet het er rekening mee houden dat sommige aspecten van het geselecteerde transportbeheersysteem mogelijk niet volledig voldoen aan zijn specifieke behoeften, aangezien deze oplossing is ontworpen voor de hele markt, niet voor dit specifieke bedrijf.

De nadelen van commercieel beschikbare oplossingen voor de massamarkt worden echter ruimschoots gecompenseerd door de voordelen die gepaard gaan met kostenbesparingen op de ontwikkeling en de snelheid waarmee het systeem zich aanpast aan marktveranderingen.

🎯IoT en realtime tracking in transportbeheer

De integratie van Internet of Things (IoT)-apparaten en telematica heeft een revolutie teweeggebracht in transportbeheer door real-time tracking van zendingen mogelijk te maken. Met sensoren die in voertuigen en pakketten zijn ingebouwd, kunnen bedrijven op elk moment de locatie, toestand en status van hun zendingen volgen.

Deze functie zorgt voor meer zichtbaarheid in de hele toeleveringsketen, waardoor onzekerheden worden verminderd en verstoringen beter kunnen worden beheerd. Telematica met IoT-ondersteuning helpt ook bij het optimaliseren van routes, het bewaken van voertuigprestaties en het beheren van het brandstofverbruik, waardoor waardevolle gegevens worden geleverd om het algehele wagenparkbeheer te verbeteren.

Hoewel real-time tracking theoretisch een uitstekend onderdeel is van logistieke processen, wordt het vanaf 2025 nog maar door enkele grote logistieke dienstverleners gebruikt, omdat het een implementatie- en kostenintensieve functie is. We verwachten echter dat real-time tracking de komende jaren de standaard zal worden in de wereldwijde logistiek.

🎯Automatisering en AI in transportprognoses

Het gebruik van automatisering en kunstmatige intelligentie (AI) vordert snel in transportbeheer, met name op het gebied van prognoses. Door historische gegevens te gebruiken, kan AI de toekomstige vraag en mogelijke verstoringen voorspellen en de toewijzing van middelen optimaliseren.

Automatisering kan verder helpen bij het plannen van zendingen, routeplanning, voorraadbeheer, het verminderen van het risico op menselijke fouten en het verbeteren van de efficiëntie. Met logistieke prognoses kunnen bedrijven proactief omgaan met potentiële uitdagingen, tijdige leveringen garanderen en een hoog niveau van klanttevredenheid behouden.

🎯Duurzaam transport in de logistiek

In transportmanagement en logistiek is er veel discussie over duurzaamheid. Het verduurzamen van transport en logistieke diensten gaat echter niet alleen over het verkleinen van de ecologische voetafdruk, het inzetten van elektrische vrachtwagens en het handhaven van strengere overheidsvoorschriften. Zelfs stimulansen voor het gebruik van milieuvriendelijk vervoer en het bestaan van alternatieve brandstoffen zijn niet voldoende om duurzaam vervoer te garanderen zonder wat extra hulp en versterking.

Overheden moeten ernaar streven een infrastructuur op te bouwen die logistieke bedrijven op natuurlijke wijze motiveert om milieuvriendelijke maatregelen te nemen, waardoor ze niet alleen toegankelijk maar ook betaalbaar worden. Zelfs in 2025 is de prijs van elektrische vrachtwagens nog steeds aanzienlijk hoger dan die van standaardvrachtwagens die op gas of diesel rijden, en zijn de subsidies onvoldoende of onbestaande.

Bovendien is er een gebrek aan oplaadstations in de buurt van de wegen, wat veel logistieke bedrijven ontmoedigt om zelfs maar de aanschaf van elektrische voertuigen te overwegen.

Transportmanagement in de logistiek

Transportbeheer in de logistiek omvat het plannen, uitvoeren en optimaliseren van de verplaatsing van goederen in de toeleveringsketen. Het vereist het selecteren van efficiënte vervoerders, het beheren van transportmodi, het waarborgen van naleving en het gebruik van technologie om de kosten te verlagen en de leveringssnelheid te verbeteren.

Met de globalisering staan logistieke bedrijven voor de uitdaging om goederen te vervoeren van verre productiehubs, met name in Azië, naar klanten over de hele wereld. Last-mile delivery is cruciaal geworden voor de klanttevredenheid, aangezien consumenten snelle leveringen verwachten.

Technologie speelt een sleutelrol in transportbeheer, met tools zoals Transportation Management Systems (TMS) die routeoptimalisatie, vervoerderselectie en het volgen van zendingen mogelijk maken. IoT en real-time tracking bieden meer zichtbaarheid en efficiëntie, hoewel de implementatie kostbaar blijft.

Automatisering en AI verbeteren prognoses en verminderen fouten. Duurzaamheid in de logistiek gaat verder dan het verkleinen van de ecologische voetafdruk, waarbij overheden infrastructuur moeten bouwen om milieuvriendelijke transportoplossingen te ondersteunen, waardoor ze toegankelijker en betaalbaarder worden voor bedrijven.

Weg:

UNIDO-statistieken: https://stat.unido.org/publications
Gegevens van de Wereldbank: https://data.worldbank.org/
FAQ: Transportation Management

Source: Depositphotos

Veelgestelde vragen

Wat is een Transportation Management System (TMS)?

Een Transportation Management System (TMS) is een softwareoplossing die is ontworpen om bedrijven te helpen bij het plannen, uitvoeren en optimaliseren van het goederenverkeer in de toeleveringsketen. Het biedt functies zoals route-optimalisatie, selectie van vervoerders, het volgen van zendingen en kostenbeheer, waardoor bedrijven hun logistieke activiteiten kunnen stroomlijnen.

Waarom is het belangrijk om een transportbeheersysteem te hebben?

Een TMS is essentieel voor het verbeteren van de efficiëntie, het verlagen van transportkosten en het vergroten van de zichtbaarheid in supply chain-operaties. Het stelt bedrijven in staat om routes te optimaliseren, zendingen in realtime te volgen en tijdige leveringen te garanderen, wat leidt tot een betere klanttevredenheid. Door processen te automatiseren, minimaliseert een TMS ook menselijke fouten en verbetert het de besluitvorming door middel van data-analyse.

Waar zijn Transport Management Systemen belangrijk voor?

TMS’en zijn cruciaal voor het beheer van complexe logistieke netwerken, het garanderen van kosteneffectieve verzending en het handhaven van naleving van de regelgeving. Ze helpen bedrijven een evenwicht te vinden tussen snelheid en kostenefficiëntie door de beste transportmodi en vervoerders te selecteren en tegelijkertijd de voorraad- en laadplanning te optimaliseren. Bovendien helpen TMS’en bij het omgaan met verstoringen en het verbeteren van duurzaamheidsinspanningen.

Hoe gebruiken rederijen TMS'en?

Rederijen gebruiken TMS’en om vrachtactiviteiten te beheren, zendingen te volgen en de selectie van vervoerders te optimaliseren. Het systeem helpt bij het coördineren van multimodaal transport en zorgt voor naadloze overgangen tussen weg-, spoor-, lucht- en zeevracht. TMS’en helpen ook bij het verminderen van lege ritten, het optimaliseren van het vlootgebruik en het waarborgen van naleving van internationale scheepvaartvoorschriften.

Waarom zou u investeren in een TMS?

Investeren in een TMS verhoogt de logistieke efficiëntie, verlaagt de operationele kosten en biedt realtime inzicht in zendingsbewegingen. Met de opkomst van AI, IoT en automatisering helpen moderne TMS-oplossingen bedrijven concurrerend te blijven door prognoses, routeplanning en algemeen supply chain management te verbeteren. Naarmate de verwachtingen van klanten voor snelle leveringen toenemen, zorgt een TMS bovendien voor tijdige en kosteneffectieve last-mile-leveringen.
Artikel delen
Michaela Královičová
Michaela Královičová
CEO Infinity Forwarding
Infinity Forwarding, s. r. o.
Dit artikel wordt je aangeboden door

Infinity Forwarding, s. r. o.

Infinity Forwarding delivers seamless global logistics with speed, precision, and transparency. Whether by air, sea, or rail, we ensure your cargo moves efficiently—backed by expert service in interantional trade and logistics. Focus on selling—we'll take care of the logistics.

Vergelijkbare artikelen
Kosteneffectieve logistieke oplossingen voor e-commerce startups
10 min. lezen

Kosteneffectieve logistieke oplossingen voor e-commerce startups

Logistieke oplossingen voor startups staan voor grote uitdagingen vanwege beperkte middelen en hoge verwachtingen voor tijdige levering. Als het op logistiek aankomt, worden startups in de e-commerce-industrie momenteel geconfronteerd met veel moeilijkheden met betrekking tot de logistiek van hun bedrijf. Dit komt omdat consumenten steeds meer verwachtingen stellen, niet alleen van de productkwaliteit, maar ook […]

Stefani Raykova Stefani Raykova
Chief Marketing Officer, euShipments.com
Artikel lezen
Waarom is inzicht in logistiek management de sleutel tot internationale expansie van e-commerce?
9 min. lezen

Waarom is inzicht in logistiek management de sleutel tot internationale expansie van e-commerce?

Logistiek beheer is een essentieel onderdeel van de e-commerce, vooral voor online verkopers die op zoek zijn naar internationale expansie. Een goed begrip van de logistieke processen, van voorraadbeheer tot grensoverschrijdende leveringen en omgekeerde logistiek, is cruciaal voor het succes of falen van een bedrijf in de concurrerende wereldwijde e-commerce-industrie. In het volgende artikel bespreken […]

Stefani Raykova Stefani Raykova
Chief Marketing Officer, euShipments.com
Artikel lezen
Het belang van logistiek voor het bedrijfsleven
11 min. lezen

Het belang van logistiek voor het bedrijfsleven

Logistiek is voor veel bedrijven een cruciaal onderdeel van bedrijfsprocessen. U hoeft geen productie- of distributiebedrijf te zijn om uw bedrijf bedrijfslogistiek nodig te hebben. Banken, marketingbureaus en verzekeringsmaatschappijen moeten ook tot op zekere hoogte de logistiek afhandelen. Bij het organiseren van een bedrijfsevenement kan een bedrijf bijvoorbeeld zinvolle en waardevolle geschenken willen geven aan […]

Michaela Královičová Michaela Královičová
CEO Infinity Forwarding
Artikel lezen
Bridge Now

Laatste nieuws NU

10+ ongelezen

10+