Door verschillende taken uit te voeren, waaronder het bekijken van video’s, het beoordelen van inhoud, het volgen van makers, het verzenden van app-uitnodigingen en andere activiteiten, konden gebruikers met het beloningssysteem punten verzamelen.
De Commissie heeft het beloningsprogramma onder nauwlettend toezicht onderzocht omdat het werd ingevoerd zonder een voorafgaande uitgebreide risicoanalyse, met name met betrekking tot de mogelijkheid om op beloning gebaseerd gedrag te creëren. Voor jonge mensen, die vatbaarder zouden kunnen zijn voor dergelijke eigenschappen, was dit bijzonder lastig.
Grote platforms zijn op grond van de Digital Services Act (DSA) verplicht om alle risico’s te evalueren en de Commissie op de hoogte te stellen voordat ze nieuwe functies introduceren die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op systemische gevaren. Aangezien dit niet gebeurde, koos de Europese Commissie er op 22 april voor om een officieel onderzoek te starten naar de exploitant van TikTok. Twee dagen later vertelde TikTok de Commissie dat het het initiatief vrijwillig zou opschorten.
De toezichthouder keurde deze belofte goed, dus elk gedrag ertegen zou onmiddellijk in strijd zijn met de DSA en kan leiden tot sancties. Met deze aanvaarding komt een einde aan de officiële procedures die ook eind april zijn gestart.