3 min. lezen

Doorbraak op het gebied van cyberbeveiliging: Google AI vindt verborgen databasedreiging

De teams Project Zero en DeepMind van Google hebben een nieuwe AI-tool voor cyberbeveiliging ontwikkeld, genaamd Big Sleep. In een baanbrekende prestatie heeft de tool een voorheen onbekend beveiligingslek geïdentificeerd in SQLite, een veelgebruikte open-source database-engine.

Dit artikel werd voor u vertaald door kunstmatige intelligentie
Doorbraak op het gebied van cyberbeveiliging: Google AI vindt verborgen databasedreiging
Bron: Depositphotos

Historische ontdekking van AI-beveiliging

De ontdekking, die begin november werd aangekondigd, markeert wat Google beschouwt als een historische mijlpaal in AI-aangedreven beveiligingsonderzoek. Het ontwikkelingsteam vond een mogelijke geheugenfout (een bufferonderstroom genoemd) die beveiligingsproblemen had kunnen veroorzaken.

Nadat Google het probleem had gemeld, losten de ontwikkelaars van SQLite het dezelfde dag nog op. Belangrijk is dat het probleem werd opgemerkt voordat het in een openbare release verscheen, waardoor de miljoenen gebruikers van SQLite werden beschermd tegen mogelijke beveiligingsrisico’s.

Het Project Zero-team van Google beweert dat dit het eerste publiekelijk geregistreerde geval is waarbij een kunstmatige-intelligentiesysteem onafhankelijk een exploiteerbare geheugenbeveiligingsfout ontdekte in veelgebruikte software. Het bedrijf vindt dit een bewijs van het “enorme defensieve potentieel” van kunstmatige intelligentie in cyberbeveiliging.

Uitbreiding van AI-beveiligingstests

Naast Big Sleep breidt Google zijn AI-gebruik uit bij beveiligingstests, vooral bij het verbeteren van fuzzing-methoden – de praktijk van willekeurige gegevensinvoer om softwarefouten te veroorzaken. Hun onlangs gepresenteerde AI-aangedreven fuzzing-systeem genereert programmaspecifieke testcode en voert automatisch tests uit.

Toekomstige implicaties

Deze ontwikkeling wijst op een toenemende trend in de richting van de integratie van kunstmatige intelligentie in cyberbeveiligingstools, met name voor het vinden van ingewikkelde softwarekwetsbaarheden die anders misschien niet zouden worden gerapporteerd met conventionele technieken.

Cyberbeveiliging: waarom bedrijven zich zorgen moeten maken

Deze doorbraak vertegenwoordigt een belangrijke verschuiving in de manier waarop bedrijven hun systemen beschermen, waardoor problemen sneller kunnen worden opgespoord en risico’s in de praktijk kunnen worden voorkomen. De gemiddelde kosten van een datalek bedroegen 4,45 miljoen dollar in 2023, en vroege opsporing helpt bedrijven juridische kosten, wettelijke boetes, kosten voor klantencompensatie, merkschade en kosten voor IT-respons in noodgevallen te vermijden.

Bedrijven moeten daarom:

  • hun systemen te controleren
  • Beveiligingsprotocollen bijwerken
  • Blijf op de hoogte
  • Plan vooruit om klantgegevens te beschermen
  • Verlaag de beveiligingsgerelateerde kosten
  • Bouw het vertrouwen van de klant op
  • Blijf opkomende beveiligingsbedreigingen voor

Cybersecurity Breakthrough: Google AI Finds Hidden Database ThreatBron: Depositphotos

Kritieke implicaties voor online bedrijven

Doorbraken op het gebied van AI-beveiliging hebben aanzienlijke gevolgen voor online bedrijven, met name in:

  • Verwerking van betalingen
  • Vertrouwen van de klant
  • platform-specifieke aspecten

Deze verbeteringen kunnen het verlaten van de winkelwagen voorkomen, de uptime van de betalingsverwerking behouden en beschermen tegen frauduleuze transacties.

De gemiddelde kosten van e-commerce beveiligingsinbreuken kunnen echter hoog zijn. Om deze kosten te beperken, moeten bedrijven een databasebeveiligingsaudit uitvoeren, alle e-commerceplatforms up-to-date houden en beveiligingsmaatregelen transparant communiceren.

Echte beveiligingsverhalen in e-commerce

E-commercebedrijven worden geconfronteerd met toenemende beveiligingsproblemen als gevolg van recente datalekken.

Belangrijke incidenten zijn onder meer:

  • Alibaba’s massale inbreuk – In 2022 kreeg Alibaba te maken met een enorm datalek, waarbij 23 terabytes aan gevoelige informatie van Alibaba Cloud werd blootgelegd, waardoor een miljard Chinese burgers werden getroffen. De inbreuk, die wordt beschouwd als een van de grootste in de geschiedenis, werd naar verluidt te koop aangeboden op een hackerforum.
  • Ongeoorloofde toegang van Ticketmaster in mei 2024 – Ticketmaster-eigenaar Live Nation bevestigde ongeoorloofde activiteit nadat hackers 560 miljoen klantgegevens hadden gestolen, waaronder namen, adressen, telefoonnummers en gedeeltelijke creditcardgegevens. Snowflake, de externe cloudprovider van Ticketmaster, identificeerde het incident als een aanval op het kapen van een cloudaccount.

Deze incidenten benadrukken de voortdurende uitdagingen op het gebied van cyberbeveiliging waarmee e-commercebedrijven worden geconfronteerd bij het beschermen van gevoelige klantinformatie tegen geavanceerde cyberdreigingen. De inbreuken benadrukken de noodzaak voor bedrijven om robuuste beveiligingstests en cyberbeveiligingsmaatregelen te implementeren en prioriteit te geven aan gegevensbescherming om hun klanten te beschermen.

Artikel delen
Vergelijkbare artikelen
Hoe AI-geschreven inhoud te herkennen
3 min. lezen

Hoe AI-geschreven inhoud te herkennen

Recente ontwikkelingen in AI-taalmodellen zoals ChatGPT, Bard en Claude hebben het opmerkelijk uitdagend gemaakt om machinaal geschreven inhoud te onderscheiden van menselijk werk. Dit is vooral belangrijk in e-commerce, waar AI nu routinematig alles genereert, van productbeschrijvingen tot reacties van de klantenservice. Hoewel deze tools opmerkelijk vloeiende tekst kunnen produceren, onthult zorgvuldige analyse subtiele patronen […]

Artikel lezen
De toekomst van e-commerce is hier: Perplexity lanceert winkelmogelijkheden
3 min. lezen

De toekomst van e-commerce is hier: Perplexity lanceert winkelmogelijkheden

Kunstmatige intelligentie beïnvloedt steeds meer de manier waarop we winkelen en verkopen. De integratie in het aankoopproces brengt een reeks innovaties met zich mee die traditionele benaderingen transformeren in efficiëntere, snellere en gepersonaliseerde ervaringen. Dit blijkt uit Perplexity – een AI-aangedreven zoekmachine die naar verwachting een revolutie teweeg zal brengen in winkelen met zijn nieuwste […]

Artikel lezen
Wat is meeslepend winkelen?
4 min. lezen

Wat is meeslepend winkelen?

Immersive shopping is een retailstrategie die digitale innovatie combineert met de boeiende, tactiele aspecten van traditionele retail. Het combineert de digitale en fysieke werelden om gedenkwaardige en boeiende ervaringen te creëren door het gebruik van geavanceerde technologieën zoals virtual reality (VR), augmented reality (AR) en live shopping.

Artikel lezen
Bridge Now

Laatste nieuws NU

10+ ongelezen

10+