
Kiest u een lokaal of wereldwijd domein?
Een belangrijke stap voordat u een functionele website maakt, is het aanschaffen van een geschikt domeinadres. Kiezen tussen een lokale (.de, .nl, .fr, .sk) of een wereldwijde (bijvoorbeeld .com) extensie kan een bedrijf op verschillende manieren beïnvloeden, en er zijn voor- en nadelen aan het kiezen van beide typen domeinen.
Als u net begint met uw bedrijf en zich richt op een bepaald land, of als u geen onmiddellijke plannen heeft om uit te breiden, is een lokaal domein een logische en praktische keuze. Voor bedrijven die van plan zijn om naar het buitenland uit te breiden, is het echter belangrijk om internationale en buitenlandse domeinextensies te overwegen. Elke domeinextensie heeft echter zijn eigen eigenaardigheden en heeft niet alleen invloed op gebruikers, maar bijvoorbeeld ook op SEO.
Wat u moet weten over lokale domeinen
Lokale domeinen, of ccTLD’s, zijn gekoppeld aan specifieke landen of regionale gebieden. Hun belangrijkste functie is om lokale entiteiten en organisaties in staat te stellen zich op het web te identificeren in relatie tot hun geografische aanwezigheid. Lokale domeinen bestaan meestal uit twee letters die de landcode vertegenwoordigen (in het geval van Frankrijk bijvoorbeeld de eerder genoemde .fr, Duitsland gebruikt .de, Polen gebruikt .pl).
Betrouwbaar, professioneel, gepersonaliseerd
Nationale domeinen zijn geloofwaardiger voor lokale shoppers dan wereldwijde, wat u kan helpen klanten in een bepaalde regio aan te trekken. Websites met lokale domeinen zien er over het algemeen ook professioneler en persoonlijker uit, dus het is een goed idee om uw website te lokaliseren wanneer u een nieuwe markt betreedt. Nationale domeinen kunnen het ook gemakkelijker maken om uw online marketing op een lokaal publiek te richten, en er is vaak minder concurrentie bij het kopen van domeinen.
Lokale domeinen in verschillende talen en hoe je ernaar kunt linken
Lokale domeinen kunnen een probleem zijn als u van plan bent een meertalige website te maken. Het is echter gemakkelijk om tussen lokale domeinen te schakelen; Plaats gewoon links naar de pagina’s in alle versies, en uw online bezoekers kunnen al hun voorkeurstaal kiezen.
EXTRA TIP: Vergeet niet om hreflangs te plaatsen, die worden gebruikt als onderdeel van SEO en informeer zoekmachines welke taal op de site wordt gebruikt.
De voordelen van wereldwijde domeinen
Domeinen die bekend staan als global (gTLD’s) zijn niet gebonden aan een specifiek land of regio. Ze worden wereldwijd gebruikt en kunnen als universeler en locatieneutraal worden beschouwd. Vanwege hun specificiteit beperken ze de doelgroep niet tot één land.
De meest populaire wereldwijde domeinen zijn .com, .org en .net, die een lange geschiedenis hebben, herkenbaar en vertrouwd zijn door internetgebruikers in honderden landen. Er zijn echter veel andere opties in de wereld van wereldwijde domeinen, afgestemd op verschillende doelen en projecten, dus het kiezen van een wereldwijd domein moet zorgvuldig worden overwogen.
Een van de meest populaire is .com
De .com domeinextensie is nu de standaard voor de meeste websites, het is gemaakt voor zakelijke doeleinden en verwijst naar een bedrijf. Het was een van de eerste domeinen die als universeel werd beschouwd – gebruikers voegen de extensie .com vaak uit gewoonte toe aan websites.
Daarom moet elke e-shop die in meerdere landen actief is of van plan is actief te zijn, een .com-domeinextensie hebben.

Source: Depositphotos
Domein heeft een aanzienlijke impact op SEO
Het domein dat u voor uw website kiest, kan een aanzienlijke invloed hebben op de SEO-resultaten. Als u kiest voor de populaire .com extensie, krijgt u automatisch bepaalde voordelen op het gebied van backlinkbuilding. Andere relevante websites zullen naar hetzelfde domein gaan linken – waardoor link juice voor uw domein ontstaat.
Eenvoudiger delen van signalen tussen locaties
SEO-prestaties kunnen ook positief worden beïnvloed door het migreren van internationale versies van websites van meerdere lokale domeinen (ccTLD’s) naar één gedeeld wereldwijd domein (gTLD). In dit geval zullen sites op een enkel domein veel gemakkelijker rankingsignalen met elkaar gaan delen dan sites met verschillende lokale domeinen.
Houd er echter rekening mee dat het samenvoegen van verschillende domeinen tot één wereldwijd domein niet altijd leidt tot een organische groei van het verkeer. Als slechts één van de domeinen vóór de fusie voldoende backlinks van hoge kwaliteit heeft, kan het zijn dat de resulterende site met het wereldwijde domein helemaal geen groei genereert.
Pas op voor zowel valse omleidingen als verlies van site-autoriteit
Het creëren van een geheel nieuw wereldwijd .com domein kan enkele complicaties met zich meebrengen. Als er bijvoorbeeld meerdere landen of taalversies op één domein worden gehost, kunnen ze negatieve recensies met elkaar delen.
Bent u van plan om domeinwisseling op de site in te schakelen? U moet zich ervan bewust zijn dat er een groot risico bestaat op het genereren van tekenreeksen met onjuiste omleidingen. Het is altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat alle oude URL’s rechtstreeks naar de nieuwe links worden omgeleid (niet via tussenliggende URL’s).
Het is een goed idee om zowel de oude domeinen als de SSL-certificaten te behouden, zodat de redirects goed blijven werken en de autoriteit van de site niet verloren gaat.
EXTRA TIP: Als u een bedrijf bent dat verschillende merken in verschillende landen gebruikt, werkt het samenvoegen van websites in één domein in uw geval misschien helemaal niet. Ook geven klanten in sommige landen de voorkeur aan kopen bij lokale domeinen.
Hoe kies ik het juiste domein?
Elke e-shop is uniek, dus er zal waarschijnlijk nooit een regel zijn die voor iedereen werkt. Naast de voorkeuren van de klant is het altijd belangrijk om rekening te houden met technische aspecten. Terwijl voor sommige landen en markten een gemeenschappelijk wereldwijd domein ideaal is, is voor andere een lokale uitbreiding essentieel voor succes. De gulden middenweg is vaak een combinatie van de twee.